Witajcie drodzy! Dzisiaj przedstawię Wam kilka faktów
żywieniowych, niezaprzeczalnych faktów, które czasami niektórzy
traktują jako mity. Konkretnie pokażę zalety kilku produktów
spożywczych. Nie będę się rozwodził za długo nad tym, bo wiem,
że nie lubicie czytać, więc zaczynamy:
BROKUŁY
Zwiększają odporność na nowotwory! Mają duże ilości
chlorofilu, który przyspiesza przemianę materii i zwiększa
produkcję krwinek w szpiku kostnym. Ja jem codziennie, zawsze na
obiad. Polecam.
JAJKA
Klasyczny wzór białka najwyższej jakości, cholesterol w żółtku
nie ma wpływu na rozwój miażdżycy, bo jest unieszkodliwiamy przez
współistniejącą lecytynę (oczywiście nie można przesadzać z
ilością). Ich największa wartość to jajko na miękko (ale całe
białko ścięte!), a zjadanie dwóch jajek dziennie nie ma żadnego
wpływu szkodliwego, natomiast wpływ dobroczynny – owszem.
Chłopaki wiedzą o czym mówię ;)
PAPRYKA
Obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, likwiduje obrzęki,
poprawia trawienie, pomaga zwalczać zakażenia bakteryjne. Świetny
dodatek do kanapek czy dań mięsnych.
SKRZYP
Ma bardzo dużo krzemu, który jest zasadniczym czynnikiem
regeneracji skóry i włosów. Zapobiega starzeniu się organizmu
(oczywiście na to składa się wiele czynników, m.in. brak stresu,
nałogów itd.)
DYNIA
Lek na prostatę oraz na pasożyty zalegające w jelitach. Jest też
najbogatszym źródłem cynku, którego niedobór skutkuje wieloma
dolegliwościami we wszystkich sferach organizmu. Polecam pestki
dyni. Można je łatwo wkomponować do różnego rodzaju dań.
FIGI
Skuteczny lek na zaparcia, ma
silne właściwości odtruwające. Daje korzystny odczyn zasadowy
krwi, stanowi też doskonałe źródło wapnia (2,5 razy więcej niż
w twarogu!).
BANANY
Zawierają dużo potasu i tryptofanu, który działa uspokajająco.
Posiadają też pektyny działające odtruwająco i składniki
leczące wrzody żołądka i niestrawność. Szczególnie polecam po
wysiłku fizycznym, w którym straciliśmy dużo wody. Często
oglądając tenisa ziemnego można zobaczyć, jak podczas przerwy
zawodnicy sobie podjadają banany.
To by było na tyle dzisiaj, jeśli chodzi o fakty i fakty. Będzie
ich dużo więcej w postaci praktycznych wiadomości i wskazówek.
Myślę, że to co dzisiaj przedstawiłem jest pomocne i znajdzie
odzwierciedlenie w Waszej kuchni. Piszcie w komentarzach co o tym
myślicie, zadawajcie pytania, dzielcie się spostrzeżeniami.
Pozdrawiam Was serdecznie.
Wasz dietetyk,
KONTAKT: zarzucforme@gmail.comCharlie Szym
A co jeśli np zastostuję taki deser:
OdpowiedzUsuńhttp://zszywka.pl/p/bananowe-placki--5376995.html
Banany tracą swoją właściwość ? A jajka ?
Oczywiście dodając jakiś syrop albo śmietanę z cukrem dodamy tam niepotrzebnych węglowodanów/kalori czy jak je nazwać, ale same placki są ok ? Jak myślicie ?
Cześć. Wszystko co poddajemy obróbce termicznej traci niektóre swoje właściwości, jednak nie na tyle żeby tym poważnie się przejmować.
UsuńTe placki to jak najbardziej świetny pomysł., są to klasyczne dietetyczne placki. Nie stosowałbym ich jednak jako deser, tylko jako normalny posiłek, gdyż posiadają znaczną ilość kcal dzięki żółtkom jaj. Uważaj na przy smażeniu, żeby za dużo oleju nie stosować. Do teflonu wystarczy kropla.
I tak jak wspomniałeś/aś uważaj też na syrop czy bitą śmietanę :) Jako deser możesz jeśli robisz konkretną masę, w innym wypadku dokładnie policz kcal. Pozdrawiam